Treptele succesului, un proiect la care sunt invitaţi să participe toţi elevii Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, de la clasa a V-a până la a XII-a, inclusiv cadrele didactice. Ca elevi, suntem conştienţi că liceul este o „trecătoare” între copilărie şi maturitate. Prea multe întrebări se ivesc: La ce facultate te înscrii? Ce carieră ţi-ar plăcea să urmezi? Ce ţi-a rezervat viaţa? De unde să începi? Aici intervine proiectul Treptele succesului. Câteva persoane care la rândul lor au trecut prin acest set de întrebări, au realizat că au găsit unul dintre răspunsuri şi, după cum spune şi numele proiectului, au succes în ceea ce fac.
Alegerea invitatului este mai mereu o decizie delicată şi importantă. Candidatul perfect reuşeşte să ţină un discurs în faţa a 200 de elevi, să îi cucerească şi acceptă să fie supus unei încercări din partea publicului, atât pe plan profesional, cât şi personal.
Scopul acestor întâlniri a fost să aflăm TREPTELE care trebuie parcurse pentru a ajunge la stadiul de SUCCES. Indiferent că e vorba de noroc sau nu, reputaţia vine muncind, urcând câte o singură treaptă.
Am preluat ideea de la o generație trecută şi am instituit un „brand”. Publicul adolescentin este cel mai dur critic. Îl stimulezi, îi captezi atenţia, dar la cea mai mică greşeală îţi poate întoarce spatele. Ne-am obişnuit colegii cu anumit itinerariu, pentru ca timpul pe care îl alocă acestor întâlniri să nu fie pierdut, dar mai degrabă un câştig de fiecare dată. Ca organizator îţi asumi anumite riscuri, dar felicitările de la final sunt impulsionante.
Evenimentele se desfăşoară în felul următor: decidem în urma unor dezbateri invitatul, ce sperăm să ne onoreze cu prezenţa. După ce am primit confirmarea, urmează cel mai important pas în organizare, promovarea întâlnirii. În ziua proiectului, sala plină de elevi curioşi primeşte cu aplauze invitatul. Urmărim o prezentare video scurtă, făcută în prealabil, după care invitatul ocupă locul de onoare la microfon. Acesta decide ce temă va aborda şi comunică cu publicul fără niciun fel de cenzură.
Ne-au delectat cu cunoștințele şi poveştile lor : Ioan Gyuri Pascu, Florin Piersic Jr., Horia Brenciu, Mihai Gâdea, Ştefan Huidu, Mihaela Stanciu, Andi Moisescu, Belinda Liu, Mircea Cărtărescu, Andreea Esca, Gabriel Liiceanu, Raed Arafat. Personalităţi adevărate în România, cu gânduri şi fapte deosebite, capabili să lase o moştenire culturală şi spirituală generaţiei noi.
Ioan Gyuri Pascu - primul eveniment, primele emoţii. Începem cu dreptul şi îi mulţumim invitatului pentru căldura cu care ne-a povestit despre vremurile adolescenţei şi tainele actoriceşti.
Florin Piersic Jr. – fost lăzărist. După atâtea amintiri răscolite, am ajuns la concluzia că liceul nu a suferit prea multe modificări. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” îşi menţine renumele: o fabrică de învingători ai vieţii.
Horia Brenciu. Ediţia a fost un adevărat success. Luăm o pauză din rutina de liceu şi următoarele două ore ni le petrecem la sala de festivităţi înconjuraţi de oameni minunaţi. Un moment de respiro de care aveam nevoie cu toţii. Domnul Horia Brenciu ne-a făcut cea mai mare supriză; un spectacol împreună cu orchestra. Atâtea melodii dragi, de la „Sanie cu zurgălăi” până la Black Eyed Peas – I gotta feeling. Pot să spun că are mulţi fani acum în Lazăr. Horia Brenciu, un om plin de charismă, fură inimi la noi în liceu.
Mihai Gâdea – un om al televiziunii. De această data ne situăm în Amfiteatrul colegiului, uimiţi de fluiditatea dialogului cu elevii. Punem la punct câteva teme: televiziune, presă, puţină politică. Suntem în faţă unui om de succes, impresionaţi. (E greu să impresionezi un elev de liceu, știți?)
Ştefan Huidu, inteligenţă, charismă, simţ dezvoltat al umorului. Vorbim politică, facem glume, dar ieşim din sala de festivităţi cu lecţia învăţată. Îţi vei permite să critici alte persoane, sub formă unui pamflet ironic, dacă, intelectual, eşti capabil să fi la rândul tău criticat.
Mihaela Stanciu - o ediţie pentru partea artistică din Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr. Ştim matematică, dar suntem şi foarte talentaţi.
Andi Moisescu – un moment de savoare. Toţi suntem fani ai emisiunii Apropo TV, dar mai ales fani ai tricourilor personalizate purtate de Andi Moisescu. Prin urmare, avem şi noi un mesaj de spus şi cum să ne facem mai bine înţeleşi dacă nu prin aceeaşi metodă a tricourilor persoanlizate.
Belinda Liu – primul designer român care a ajuns la London Fasion Week. Ai ceva de spus indiferent cât de tânăr eşti. Sala a fost plăcut impresionată de realizările Belindei Liu, mai ales că nu îţi puteai da seamă de diferenţa de vârstă dintre invitat şi elevi. Latura artistică îşi arată aripile la orice vârstă.
Mircea Cărtărescu - Asta da amintire din liceu! Fostul lăzărist ne-a cucerit încă de la primele cuvinte. Întrebări complexe şi variate din parte publicului, bineînţeles cu răspunsuri originale şi inteligente, pe care era o plăcere să le auzi. Personal consider această ediţie că fiind cea mai naturală, lipsită de inhibiţii sau rutină.
Andreea Esca. Fosta colegă, Andreea Esca, ne face să ne simţim şi mai mândri de liceul în care învăţăm. Prin povestea de viaţă, în care ne-a detaliat paşii parcurşi pentru a atinge succesul, ne-a captat imediat atenţia, dar şi simpatia. Departe de ochii şi urechile presei, am înţeles cheia succesului „muncă, muncă şi iar muncă”. Păcat că suntem mereu stresaţi de timp şi nu ne putem desfăşura pe parcursul a mai multor ore. Sesiunea de autografe, totuşi, ne-a permis să mai rămânem câteva minute în Amfiteatru, în prezenţa unei minţi briliante.
Gabriel Liiceanu – domnul Liiceanu a pătruns cu multă emoţie în liceu, motivul fiind, după cum ne-a mărturisit, faptul că se întorcea pentru prima dată după 40 de ani. Întâlnirea a decurs oarecum diferit, pentru că dumnealui a preferat o abordare profundă. A început cu o lecţie pe care merită să o reţinem. Pentru cei care au citit texte ale domnului Liiceanu, sigur vor recunoaşte următoarele trei mari idei: „Jocul trebuie jucat”, „Care vă este proiectul existențial” şi „Fiinţa de timp”. Apoi lăzăriștii i-au adresat întrebări şi discuţiile au atis sfere înalte egate de viaţă, literatură şi chiar puţină filozofie. Pentru cei care ţintesc sus, nu uitaţi: „Reuşita nu constă în harul pe care îl ai la pornire, ci în cantitatea de muncă bestială pe care o investeşti”.
Raed Arafat – Mesajul este „Se poate!”. Fără a avea legături de sânge cu România, liderul şi fondatorul SMURD ne-a uimit cu voinţă şi putere. Mulţi dintre noi îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medicinei, iar invitatul a înzecit voinţa. Sperăm că generaţia noastră va găsi un răspuns logic şi o măsură de precauţie pentru apelurile false, în măsură de 90%, zilnice, la numărul de urgent 112. Raed Arafat a început construcţia primului centru SMURD cu propriile mâini. Înțelegem că fără ambiţie nu putem face fapte măreţe.
Vă aşteptăm cu drag la Treptele succesului!
To be continued...