Obiectivul general al proiectului vizeaza dezvoltarea si implementarea de servicii educationale complementare furnizate pentru 3010 elevi din licee/colegii/grupuri scolare de la filiera teoretica-profil real, filiera tehnologica, din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, in vederea cresterii ratei de tranzitie catre nivele superioare tehnice de educatie.
In vederea realizarii obiectivului general este urmarita parcurgerea urmatoarelor etape:
• Dezvoltarea si implementarea de servicii de orientare si consiliere scolara, care sa vina in sprijinul orientarii vocationale si profesionale a 3600 de elevi, de la filiera teoretica- profil real, filiera tehnologica, in vederea facilitarii accesului la nivele superioare tehnologice de educatie;
• Dezvoltarea unor instrumente care sa faciliteze accesul la o educatie de calitate si care sa contribuie la dezvoltarea competentelor-cheie a 3010 elevi in vederea imbunatatirii performantelor scolare ;
• Intampinarea provocarilor din procesul educational, sprijinind si consiliind elevi din invatamantul preuniversitar prin ultilizarea instrumentelor didactice, tehnologiilor si metodologiilor de ultima ora.
Principalele activitati prin intermediul carora se realizeaza obiectivele propuse in cadrul proiectului sunt :
-dezvoltarea si implementarea instrumentelor, metodelor si tehnicilor de consiliere si orientare pentru 3600 de levi din licee, filiera teoretica-profilul real si filiera tehnologica. Acest tip de consiliere vizeaza sprijinirea elevilor in inceperea sau continuarea procesului de autocunoastere, prin indentificarea, dezvoltarea si valorificarea calitatilor, a aspiratiilor si motivatiilor profesionale de care dispun, in scopul facilitarii ulterioare a demersului de acomodare la cerintele si specificul unei profesiuni/ciclu educational superior.
- dezvoltarea si implementarea platformei’eSuport’ in vederea extinderii utilizarii instrumentelor software pentru imbunatatirea activitatii educationale. Activitatea presupune dezvolatrea unei platforme-suport educational online de video lectii- care este folosita in vederea publicarii materialelor didactice si ca mediu interactiv dedicat invatarii si autoevaluarii inclusiv in format video, pentru grupul tinta al proiectului ;
- dezvoltarea si implementarea instrumentului de tip « servicii educationale complementare » la nivelul celor 3010 elevi din licee, de la filiera teoretica-profil real si de la filiera tehnologica. Activitatea are in vedere pregatirea sustinerii examenului national de Bacalaureat, prin actiunile sale specifice . Aceasta activitate s-a implementat online, prin intermediul platformei ‘eSuport’ ;
Elevii au astfel oportunitatea nu doar de a beneficia de o suita de instrumente si continut educational online, dar si de a extrage rapoarte si recomandari cu evolutia lor in timp pe un domeniu specific.
In cadrul aceleiasi platforme exista o sectiune de intrebari si raspunsuri prin care elevii pot sa detalieze cu privire la diferite probleme cu care s-au intalnit in incercarea de a intelege materia propusa. In cadrul acestui proiect este sprijit un numar de 30 de unitati scolare, din care 5 furnizori de formare profesionala initiala.
In perioada care urmeaza elevii din grupul tinta se vor familiariza cu domeniul tehnic prin organizarea unor vizite de studiu la prestigioasa Universitate Politehnica din Bucuresti.
Prof. Cazacu George