Global Dignity Day

Global Dignity Day România 2011

In a world where it seems no one agrees on anything; a world where politics divide, where religion divides, and where race and even cultural borders seem to divide, dignity is something that everyone can agree on.” Acesta a fost mottoul care a dat idea proiectului „Global Dignity Day”, fondat  de către prințul Norvegiei (HRH Crown Prince Haakon of Norway), John Hope Bryant – antreprenor de succes și politician american și Pekka Himanen, filozof finlandez cunoscut pe plan mondial, membri ai Young Global Leaders.

 

Proiectul se derulează câțiva ani, pe data de 20 octombrie, când în mai multe colțuri ale lumii (40 de țări până în prezent) se predă un curs de demnitate tinerilor. Fondatorii și-au propus ca, până în anul 2020, evenimentul să se sărbătorească în cel puțin jumătate din țările de pe glob. Anul acesta a fost făcut un pas înainte pentru că, pentru prima oară, pe data de 20 octombrie 2011 , Global Dignity Day s-a serbat și în România, la Colegiul Național „Gheorghe Lazar”.

 

De organizare s-au ocupat două eleve de clasa a 11-a, Bianca Grigoraș și Ioana Bărbulescu, în colaborare cu ambasadele Norvegiei și Finlandei, precum și cu un partener al proiectului din Elveția și ambasador al One Young World, Silvia Cristus, cu coordonarea lui Shamsuddin Nauman Syed, partener din New York.

 

Beneficiarii acțiunii au fost 150 de elevi din cinci licee din București (Creangă, Șincai, Lazăr, Kretzulescu și Eminescu), cărora li s-au explicat, de către traineri experimentați, cele cinci principii ale demnității și aplicativitatea lor în viața de zi cu zi.

 

Prezent la eveniment a fost și maestrul Dan Puric, care a încântat audiența pentru o jumătate de oră cu povești despre demnitate, menționând și faptul că nu ar fi putut rata un eveniment de o asemenea amploare, mai ales având în vedere faptul că a fost organziat în Lazăr. Din public au asistat și reprezentanți ai sponsorilor evenimentului, printre care Fundația Dinu Patriciu, Fundația Calea Victoriei, Fundația AEPADO, Fundația Leaders și Rotary Club.

 

Promovat în ziare ca urmând să fie un eveniment de mare amploare, Dignity Day România s-a ridicat la nivelul așteptărilor, lucru confirmat de către participanți la ieșirea de la eveniment. Mesajul transmis de co-fondatorii Global Dignity Day către organizatori a fost:A big Thank You to the organizers and participants of Global Dignity Day 2011”

 

Georgiana Caramihai, XI F

 

 

Comentariile sunt inchise.