Aeriseste Bucurestiul

Aerisește Bucureștiul!

Campania „Aerisește Bucureștiul” a apărut ca să le arate celor 38% din cetățeni, care consideră că situația mediului va continua să se deterioreze, și celor 35% care consideră că va rămâne neschimbată, că se înșală. Singurele persoane care ar fi putut face asta? Adolescenții, bineînțeles.

În ce constă diferența?

În primul rând, a existat o echipă de eco-voluntari care, în urma unor cursuri de formare, au devenit la rândul lor formatori ai liceenilor, pe care i-au încurajat să dezvolte proiecte și programe pentru protejarea mediului. Astfel, echipe de tineri din 12 unități de învățământ și-au încurajat colegii și, de ziua mediului, campania s-a deschis oficial cu un marș a circa 3000 de elevi, atent urmăriți de mass-media. Acesta s-a încheiat cu un spectacol în Herăstrău, prezentat tot de liceeni. Următoarea acțiune a fost garda „Elibereaza trotuarul”; aceiași eco-voluntari entuziaști s-au urcat pe role și au împânzit străzile, împărțind stickere care încurajau oamenii să folosească spațiile speciale pentru parcare.

Și nu ne-am oprit aici...

Până în octombrie 2010, elevii au luat viitorul mediului în propriile mâini, dezvoltând singuri proiecte care să încurajeze oamenii să aibă mai multă grijă de locul în care trăiesc. Și cum știm că cel mai bun exemplu e cel personal, au ieșit din nou în stradă, au curățat parcurile, au fotografiat zonele foarte poluate și pe cele care arată așa cum ar trebui (din păcate, nu atât de multe cum ne-am fi dorit), pentru ca apoi să se întoarcă în școală și să-și încurajeze colegii să recicleze. Cum? Nu știu cum s-au descurcat ceilalți, dar lăzăriștii, cel puțin, au vrut să le arate colegilor lor că nu orice hârtie scrisă este un gunoi. Așa că au pus mâna pe foarfecă, pe culori, pe multe caiete de mate și subiecte de la teză și s-au apucat de... origami. Din fericire, liceenii au apreciat ințiativa, așa că experiență s-ar putea repeta cât de curând.

În cele din urmă...

S-a terminat și cu proiectele individuale și a venit momentul ca membrii campaniei să-și unească forțele din nou, pentru a organiza un alt eveniment de neuitat. Și cum poți arăta mai bine miracolele reciclării decât printr-o paradă de... costume eco?

Pe 28 octombrie, zeci de fete – și un băiat – au pășit pe porțile palatului Suțu îmbrăcați care mai de care mai frumos, în rochii de mireasă, de cocktail și de seară, asta ca să nu mai vorbim de costumele de pirați. Parcă nimic nu trăda faptul că, de fapt, erau făcute din sticle, ziare și saci de gunoi. S-au strâns multe personalități, presă și invitați, care au admirat mai întâi expoziția de fotografii, pentru ca mai apoi să-i observe cu ochi critici... pe aceiași eco-voluntari, care coborau plini de emoție pe scările palatului, gata să impresioneze prin ținutele reciclabile. Și au impresionat pe toată lumea, inclusiv pe designerul Adina Buzatu, care a acordat câte un premiu pentru fiecare școală. Aici Campania și-a făcut o ieșire grandioasă, pentru că după aceea n-au urmat decât întâlnirile finale.

Laude și mulțumiri

Nu puteam încheia acest articol cu inima împăcată fără să amintesc de persoanele fără de care acest proiect nu ar fi mers. Astfel, voi începe cu doamna profesoară de chimie Elena Ștefan, care a coordonat echipa pe tot parcursul proiectului, apoi îi voi mulțumi Danielei Tache, voluntara noastră. Asta, ca să nu mai vorbim de echipă, care a fost minunată (da, știu, mereu am fost modestă). Nu vreau să spună nimeni că ne-au murit lăudătorii, așa că... se oferă cineva? Nu? Bine, atunci o să mă sacrific: bineînțeles ca mascota noastră de la paradă a fost cea mai bună, proiectele inițiate de noi au fost cele mai pline de imaginație, asta ca să nu mai vorbim de costume... care ar fi meritat toate câte un premiu. Dar nu vrem să facem pe nimeni gelos, așa ca o să mă rezum la a spune că ne bucurăm că am reușit să lucrăm în echipă, să ne organizăm și (sperăm noi) să ajutăm într-un fel sau altul la conservarea mediului înconjurător.

Georgiana Caramihai, clasa a X-a F

Comentariile sunt inchise.